Nele houdt van

    uitdagende
    interviews

Welk soort werk maakt de Janssens blij? Content adviseur en redacteur Nele krijgt een kick van uitdagende interviews.
Nele Verheye
Content adviseur
en redacteur

Mensen interviewen is – gelukkig – nooit routinewerk. Elke mens vraagt een andere aanpak, en die voel je pas aan tijdens het interview. Toch is een goede voorbereiding het halve werk. Ik maak altijd een uitgebreide vragenlijst, van snelle binnenkoppers tot gewaagde out-of-the-box-vragen. Wat is er misgelopen binnen dat project, bijvoorbeeld, of waar lig je ‘s nachts wakker van? We zien wel waar het antwoord ons brengt. En hoe zakelijk het interview ook is, ik peil altijd naar de emoties achter de cijfers. Fier zijn over een project, trots zijn op je team, dat willen mensen lezen.

Van patiënt tot zakenman

Niet iedereen staat te springen om geïnterviewd te worden. Aan wetenschappers die graag goed voorbereid zijn, bezorg ik met plezier mijn volledige vragenlijst. Aan een patiënt vertel ik dat we zijn privacy zullen beschermen door enkel een voornaam te gebruiken. Ik leg uit waar de tekst zal verschijnen, wat het doel is en wanneer ik de tekst zal doorsturen. Zo kan ook de drukbezette zakenman tijd inplannen om de tekst na te lezen. Heeft hij voor het interview zelf maar een kwartier tijd, ook geen probleem. Ik heb genoeg aan vijf snelle vragen om de essentie op papier te krijgen.

Ik maak altijd een uitgebreide vragenlijst, van snelle binnenkoppers tot gewaagde out-of-the-box-vragen

Bij langere interviews begin ik met de makkelijkste vragen. Straight to the point, met logische, duidelijke antwoorden. Pas wanneer het vlot begint te lopen, evolueren we naar meer abstracte thema’s. Ik luister heel gericht en stel bijvragen. De geïnterviewde bepaalt het tempo, niet ik. Het maakt niet uit als we afwijken of de structuur verliezen. In mijn hoofd weet ik perfect wat ik kan afvinken, en waar ik later nog op wil terugkomen.

Het mooiste compliment

Dit moet je niet schrijven hoor, zeggen mensen vaak tijdens een interview. Ze mogen op hun beide oren slapen. Ik zal nooit iets schrijven waar ze zelf niet honderd procent achter staan. Maar ik probeer hen in de voorsteltekst wel uit te dagen. Met de juiste nuance kun je veel kwijt. En waarom niet buiten de lijntjes kleuren? Een CEO mag gerust zeggen dat hij ook soms twijfelt. Interviewen en schrijven is ook meedenken over de boodschap. Het mooiste compliment achteraf? ‘Knap dat je deze tekst uit ons gesprek hebt weten te destilleren. Het voelt aan alsof ik het zelf geschreven heb.’

LEES OOK.

JAJA INSIGHTS

Lees als eerste onze
nieuwe Insights.

Stay tuned

Volg ons en blijf
op de hoogte.